Wednesday, February 1, 2012

Стилови на виски

Malt Whisky
Малт вискито е направено единствено од  јачмен (ферментиран со кавсец). Не е дозволена ниту една друга житарица или било какви додатоци, потикнувачи на вкус или ферментација.

Single Malt Whisky
Сингл малт вискито е малт виски произведено во една дестилерија и не е мешано со други малт вискија. Значи вискито го поминало целиот процес од јачмен до завршетокот на својата матурација во една дестилерија. Ова се смета за најкомплексен и најексклузивен стил на виски бидејќи се доловува посебноста на секоја дестилерија. Понатаму ќе разговараме најмногу за овој стил на виски бидејќи е мој омилен :)

single-malt-scotch-brands

Vatted Malt Whisky
е комбинација (бленд, мешавина) од повеќе сингл малт вискија. Можете да сретнете на етикетите и Vatted Malt, Pure Malt, Blended Malt, Malt Blend, но немојте да ве збуни тоа е едно исто. Се земаат примероци на сингл малтови од повеќе дестилерии и се мешаат со цел да се добие виски кое иако е составено од повеќе различни сингл малтови, но кое сепак ќе има свој каратер и препознатливост.


Vatted Single Malt, Pure Malt, Blended Malt, Malt Blend.
Значи досега е се јасно и се беше во врска со малт вискито односно виски произведено од 100% јачменов слад. Е сега ќе преминеме на бледовите (Blends) кои се не само мешавина на повеќе сингл малтови туку се и мешавина и на виски кое е произведено од други житарки (пченка, ’рж, пченица).
Grain Whisky
Греин вискито е направено од пченка, пченица или ’рж во дестилерија која е обично специализирана за производство на греин виски. Бидејќи ниту една од овие житарки ги нема квалитетите на јачменот, ензими кои го претвараат скробот во шекер, секогаш во нив се додава и виски од јачмен ( некогаш и до 20%) кое и немора да по мине низ процесот на ’ртење, но сепак ќе го зголеми квалитетот на греин вискито. Греин вискито ретко се продава како такво бидејќи најчесто се користи во бленд вискито. Греин вискито е доста популарно во Америка особено она од ’рж.

Grain-Whiskey
Blended Whisky
Блендираното (мешано) виски во својата основа има неколку сингл малтови, кои го носат карактерот на вискито,но во поголемиот дел содржат виски произведено од други видови на житарки. Соодносот во повеќето бледнови како Johnny Walker Red Label, Ballantine’s, J&B, Famous Grouse итн. е окулу 80% греин виски и 20% сингл малт виски. Вискито кое е бленд а содржи повеќе од 40% сингл малт виски во себе најчесто се нарекува Deluxe Blend. Исклучоци кои јас сум ги сретнал а не се пропагираат како делукс бленд се Teachers Highland Cream кој содржи 45% сингл малт виски и Bushmills Black Bush кој содржи преку 50% сингл малт виски во себе. Блендовите во себе понекогаш содржат и преку 50 различни видови на виски. Мастер блендерите се одговорни за вкусот на блендот и тоа се најчесто луѓе со преку 25-30 годишно искуство во бленд виски индустријата. Тие се особено важни бидејќи секогаш бледнот мора да биде на исто ниво со идентичен мирис и вкус кој го направил препоснатилив тој бренд на виски.
Ако на бленд вискито има година на старост на пример 12 или 15 години старо виски, тоа се однесува на најмладото виски во тој беленд. Што значи дека во Johnny Walker Black Label 12 y.o. најмладото виски е 12 годишно, но може да содржи и виски со старост и до 20, па и 30 години. Блендирањето е прилично сложен процес, па можеби за него во некоја друга прилика повеќе.

Blended Whisky
Pure pot Stil
Овој стил на виски е измислен во Ирска во 18 век, со цел да се избегнат даноците за јачменовиот слад кој тогаш биле наметнати. Ирците досетливо измешале малт јачмен со обичен јачмен и на тој начин добиле извонредно коплексно, но меко виски. Во минатото овој стил на виски беше многу поуларен не само во Ирска туку низ целиот свет. Денес пјур пот стил вискито се користи најчесто во ирските блендови како Jameson, Tullamore Dew, Bushmills…

pure pot still Whiskey
Уживајте во добра пијачка до следното читање.

Стилови на виски

No comments:

Post a Comment