Потрагата решив да ја започнам во култниот скопски хотел Бристол.
Терасата покрај калдрмата на ул. Македонија со поглед кон старата железничка станица, под убав стар орев е можеби една од најубавите тераси во градот, но за жал слабо посетувана. Веднаш по масите и чаршавите се чуствувате како да сте се вратиле негде на почетокот на деведесттите. Конобарот скоцкан со лептир машна ве пречекува и сместува, несоодветно љубезно за денешни услови, ве прашува за вашата желба и извонредно брзо шкембе чорбата беше послужена на мојата маса. И повторно како да патувате со временска машина, сервисот, приборот, дури и парчињата леб како да се од деведесеттите.
Чорбата солидна. Не е класична густа чорба, некако во средина помеѓу супеста и чорбеста. Шкембето беше убаво сварено и исецкано со убава текстура, не не бев баш убеден дека е свежо шкембето. Свежо мислам на несмрзнанувано шкембе кое потешко се наоѓа во денешно време, но тоа е еден од основните мои услови за совршена шкембе чорба. Јас мојата чорба ја љубам со оцет и лук, придружена со тазе подготвен домашен леб.
Значи да заклучам во Бристол чорбата е солидна, но е далеку од совршена. Има неколку основни недостатоци, но мислам дека сепак е доживување да се седне на терасата рано наутро и да се пропатува малку назад низ времето.
Шкембе оценка: 6 од 10.
Потрага по совршена Шкембе чорба (Хотел Бристол)
Значи да заклучам во Бристол чорбата е солидна, но е далеку од совршена. Има неколку основни недостатоци, но мислам дека сепак е доживување да се седне на терасата рано наутро и да се пропатува малку назад низ времето.
Шкембе оценка: 6 од 10.
Потрага по совршена Шкембе чорба (Хотел Бристол)
No comments:
Post a Comment